Hjælp din teenager med at undgå en spiseforstyrelse

“Hvad sker der med min teenager?”

Er du forældre til en strid 13-14 årig? Så er du langt fra alene. Alligevel kan det virke provokerende og unødvendigt, når dit store – snart voksne – barn går fuldstændig i flitsbue, fordi du forsigtigt banker på badeværelsesdøren efter tissetrængende at have trippet rundt om dig selv den seneste halve time. Èn ting skal hurtigt slås fast: Det er ikke din skyld – men det er heller ikke dit barns.

Prøv engang at lukke øjnene og rejs mentalt tilbage til dit 13 årige jeg. Mærk hvordan tankerne svimler rundt i et virvar, der ikke er til at forstå. For i den alder har alt og alle en betydning. Pludselig vil du mærke bekymring for, hvad ham fra parallelklassen synes om dig, hvad den fremmede dame fra gaden mente, da hun kiggede sådan på dig samt bekymringer om hvorvidt det du siger, gør og er alt det rigtige overfor dine medmennesker.

Sociale medier tager styring

En teenager er midt i en løsrivelsesproces, som skal udvikle dem fra uselvstændigt barn til ansvarlig voksen. Foruden de tusindvis af bekymringer om andre menneskers mening, så bliver de også bombarderet med problemstillinger, de er nødt til at forholde sig til. I denne livsperiode skal der træffes svære valg om uddannelse, første arbejde, venskaber, kærlighed og meget mere. I de senere år er der endda kommet endnu en krølle på halen, som er med til at forme vores teenage-generation.

De sociale medier har som bekendt fået overtag. Pludselig er det ikke kun de nærmeste venner og familie, som hører, ser og interesserer sig for dit barns liv – potentielt set er det hele verden. Instagram, facebook og Snapchat er en eksplosion af tilkendegivelser til alt, hvad vi ønsker (og ikke ønsker) andres mening om.

“Ser jeg tyk ud?”

Vi har efterhånden fået tudet ørerne fulde af følgende, men det gør det ikke mindre vigtigt. Magasiner, nyhedsmedier og i særdeleshed de sociale medier giver os et idealbillede, som er fuldstændig forskruet fra virkeligheden. Flere og flere unge mennesker lider af en spiseforstyrrelse. Dette er en direkte konsekvens, af det skarpe fokus, som der ligger på unge menneskers udseende. De sociale medier er er et sårbart sted at være. Som teenager på eksempelvis instagram står du konstant skydeskive for andres dårlige opførsel, og derfor kan det til tider være svært ikke at lade sit selvbillede påvirke.

Tre gode råd til teenage-forældre

  1. Rum din teenager med alle de følelser, der følger med. Undgå at underminere dit barns tanker og følelse rog vis forståelse for, at en tøjkrise faktisk godt kan vælte en hel dag. Det, du anser som et lille dilemma, hænger altid sammen med noget, som stikker langt dybere.
  2. Stol på din teenager. Nok har du at gøre med et stort barn, men du har også at gøre med en lille voksen. I langt de fleste tilfælde er han/hun i stand til at vurdere, hvordan der skal reageres i en given situation. Stol også på, at du selv er i stand til at vide, hvornår du skal gribe ind.
  3. Lyt til og snak med din teenager, så ofte som han/hun lader dig gøre det. Lad barnet vide, at du er en voksen værd at stole på, at uanset hvor stort et problem der er tale om, så er du klar til at lytte og klar til i samhør at finde en løsning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>