Der er både fordele ved at købe og ved at lease biler

Købe eller lease bil? Det skal du være opmærksom på

I Danmark har det i de seneste år været stigende populært at vælge leasing, når husstanden skulle have ny bil. En trend, der ser ud til at fortsætte, og som også passer perfekt ind i hele den deleøkonomiske tankegang. For hvorfor skulle man dog eje en bil med alle de besværligheder, der kommer med, hvis man kan lease den til samme pris og slippe for bøvlet oven i hatten?

Ikke desto mindre findes der både fordele og ulemper ved begge modeller, som medfører, at man ikke entydig kan sige, hvilken løsning, der er bedst. Af den grund vil jeg i denne artikel gøre dig klogere på de forskelle, der er mellem de to løsninger, så du i sidste ende kan træffe et med oplyst valg, næste gang du skal købe eller lease bil.

Forskellen kort fortalt

Når du vælger at lease din bil i stedet for at købe, vil du ikke længere stå med det endelige “ansvar” for bilen, da du ikke ejer den. Det vil i de fleste tilfælde betyde, at du ikke skal betale for diverse servicetjek, afgifter osv. Dertil vil du oftest – afhængigt af bilen – have en mindre månedlig ydelse, når du ikke skal betale af på et lån. Omvendt er de penge, du smider efter bilen blot som at betale husleje, og du står altså ikke i sidste ende med en bil, som du kan kalde “din egen”.

Når du køber bilen, vil du samtidig få ejerskab over den, hvorved du kan forvente at have den samme bil i langt flere år. Derfor vil du – afhængigt af leasingaftalen – over længere tid komme til at betale mindre for bilen. Dertil vil du altid have ret til at sælge den, der er ingen begrænsninger på antallet af kilometer, og du kan vælge både nye og brugte biler. Bilkøb er ofte forbeholdt de, der gerne vil have samme bil i mange år, og er derfor ikke i mindre grad løsningen for dig, der gerne vil udskifte din bil ofte. Her er billeasing ofte en bedre løsning.

Fordele ved at lease bil

Hvis du vælger at lease din bil, kan du nyde godt af en række fordele sammenlignet med køb af bil. Dette afhænger naturligvis også af leasingformen. Jeg vil ikke gå nærmere i detalje med denne del, men du kan læse mere om de mest gængse typer af billeasing her.

For det første vil du typisk opleve lavere månedlige omkostninger, og du slipper for den store udbetaling ved købet. Omvendt kan du få ekstraudgifter ved leasingperiodens udløb, hvis du for eksempel er kørt for langt, stopper kontrakten tidligere end aftalt eller har lavet skader på bilen, der ikke er blevet udbedret i leasingperioden.

For det andet taber du ikke afskrivningsværdien på bilen, da du ikke har ejerskab over den. Du er i stedet med til at dække værditabet gennem den månedlige ydelse, hvilket leasingfirmaet nyder godt af.

For det tredje slipper for at skulle sælge bilen, når du ikke længere vil have den. Så snart leasingkontrakten er udløbet, er bilen deres problem.

For det fjerde vil du ofte have færre værkstedsregninger, når du dækkes af virksomhedens forsikring på bilen. Det giver i det hele taget mindre vedligehold, når du ikke har ansvaret.

Endelig er leasing for dig, der gerne vil udskifte bil hyppigt, da leasingkontrakter sjældent løber meget længere end 3 år.

Fordele ved at købe bil

Hvis du vælger at købe bil fremfor at lease, kan du se frem til en række andre fordele, der også kan ses som ulemperne ved leasing.

For det første kan du sælge bilen præcist, når du har lyst til det, og du kan betale tilbage på dit lån præcist, når du vil. Dette giver mere fleksibilitet til sammenligning med leasingmodellens faste ydelser.

For det andet må du køre alle de kilometer, du vil. Der er ofte en kilometerbegrænsning på leasede biler, som du kan komme til at betale meget for, hvis maksimum overskrides.

For det tredje må du udsmykke bilen præcist, som du gerne vil. Det er jo dig, der ejer den. Så hvis du vil have skiftet farven eller ændre på interiøret, så er det i din gode ret.

For det fjerne er en bil, du selv ejer, og som du har betalt af, den billigste måde at eje en bil på. Der er selvfølgelig fortsat forsikring og afgifter, du skal betale til – og naturligvis benzinen.

Endelig kan du få lidt tilbage på bilen, når du skal sælge eller bytte bilen ud, og du vil kunne sparer mange penge ved at købe en 2-3 år gammel bil, som der allerede har tabt meget værdi i afskrivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>