At bo på Grønland

midnight-sun-05-1Mørke, depression og uetiske holdninger. Det er de ord jeg er vokset op med og forbundet med Grønland. Jeg har aldrig været mere glad for at tage fejl. Ville du måske tro at dette billede er taget ved midnat?

Grønland, Kalaallit Nunaat, er uden sammenligning et af de mest spektakulære steder jeg har haft fornøjelsen af være. Jeg mødte et fantastisk folk, der med åbne arme og smil tog imod mig og inviterede mig til at blive en del af deres kultur.

Grønland er verdens 12. største land, men med et beskeden befolkningstal på 56.300 indbyggere. Der er massive landmasser men ikke alt er beboeligt. Familier bor i mindre byer, uden veje til at forbinde dem. De kommer rundt via snescootere, slædehunde og kajakker. Dog bruges kajakker mest til at jage.

Befolkningen

Størstedelen af befolkningen, op mod 90%, har alle grønlandsk afstamning. De sidste 10% er tilflyttere, typisk fra Danmark, men der kommer også andre fra hele verdenen. De fleste på Grønland taler flydende dansk da dette er deres 2. sprog hvor deres hovedsprog er grønlandsk.

Befolkningen på Grønland er meget afslappet. De har en tilgang til livet der gør at det hele bliver noget mere spiseligt. De vil for eksempel hellere holde lidt igen på en historie, end de vil gøre den mere dramatisk.

De er meget gæstfrie og imødekommende, men udover dette har de gennem generationer været utroligt dygtige til at tilpasse sig deres miljø. Det er hverdagskost for dem, at var på arbejde på et kontor en hel dag, for derefter at stå ude på en pram eller sidde i en kajak, midt ude blandt isbjergene.

Et moderne samfund

De beskriver sig selv som pionerer. De er iværksættere, fiskere og jagere. De har et helt andet forhold til naturen og deres fritidsliv er alt fra en tur i fjeldene til at besøge en nyåbnet café. De elsker at bade tiltrods for de fleste af dem er dårligere svømmere, og spiser is på daglig basis tiltrods for den kulde de bor i.

Det hele er ikke forfaldne hytter og igloer. De små byer der er beboet af folket har masser af huse og fungere som et almindeligt normalt samfund. Selvom almindeligt kan lyde kedeligt, har Grønland masser af kant, der giver landet noget unikt at tilbyde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>